Kolagen – průvodce nejčastějšími otázkami o kolagenu

Kolagen – průvodce nejčastějšími otázkami o kolagenu

Kolagen – průvodce nejčastějšími otázkami o kolagenu

 

Velký průvodce kolagenem zodpovídá vaše nejčastější dotazy – co je kolagen, jaké známe jeho typy a druhy, jak kolagen užívat a jaký vliv má na naše zdraví a stav naší pokožky.

CO JE KOLAGEN 

Kolagen je nejhojnější bílkovina v lidském těle a představuje základní stavební kámen pojivové tkáně. Je tvořen řetězci aminokyselin, zejména glycinu, prolínu a hydroxyprolínu. Vyskytuje se v kůži, kostech, šlachách, vazivu, svalové tkáni, cévách a dalších tkáních. 

K ČEMU JE KOLAGEN A JAKÝ JE JEHO VÝZNAM PRO LIDSKÉ TĚLO

Kolagen poskytuje tkáním pevnost, pružnost a strukturální integritu. Hraje klíčovou roli při podpoře regenerace a hojení tkání. Kromě toho má kolagen další důležité funkce, jako je ochrana kloubů a svalů, zdraví kůže, vlasů a nehtů, udržování elasticity a hydratace kůže, včetně kostí a zubů. Ze sedmdesáti procent je zastoupený v chrupavkách, ale také ho ve velké míře najdeme právě v kůži. Od 25. roku jeho množství v těle ubývá, zpomaluje se proces regenerace, vznikají první vrásky, pleť je méně pružná a kontury obličeje povolené. Tento proces se dá zpomalit doplňováním kolagenu v podobě potravinových doplňků. 

JAK KOLAGEN POMÁHÁ ZDRAVÍš 

  • Zdravá kůže: Kolagen je důležitý pro zdraví kůže, protože poskytuje pevnost a pružnost. Při stárnutí dochází k postupné ztrátě kolagenu, což může vést k vzniku vrásek, suché pokožky a ztrátě elasticity. Přidávání kolagenu do stravy, nebo používání kosmetických přípravků s kolagenem může pomoci udržovat mladistvý vzhled kůže a zlepšit její stav.
  • Zdravé klouby: Kolagen je důležitou součástí chrupavky, která chrání klouby a umožňuje pohyb. Při nedostatku kolagenu mohou klouby být náchylnější k opotřebení, bolesti a zánětům. Pravidelná konzumace kolagenu, nebo užívání kolagenních doplňků může podpořit zdraví kloubů a snížit bolest spojenou s artritidou, nebo jinými kloubními onemocněními.
  • Silné kosti: Kolagen tvoří důležitou součást kostí a pomáhá jim udržovat sílu a pevnost. Při nedostatku kolagenu mohou kosti oslabovat a stávat se křehkými, což zvyšuje riziko zlomenin. Pravidelná konzumace kolagenu může přispět k posílení kostí a podpoře jejich zdraví.
  • Zdravé vlasy a nehty: Kolagen je také důležitý pro zdraví vlasů a nehtů. Přidání kolagenu do stravy, nebo používání přípravků s kolagenem může podpořit růst vlasů, zlepšit jejich texturu a sílu. Stejně tak může posílit nehty a snížit jejich lámavost.
  • Zdraví trávicího systému: Kolagen má vliv i na zdraví trávicího systému. Pomáhá utěsnit stěny střevního traktu a podporuje hojení poškozených sliznic. To může pomoci při léčbě trávicích problémů, jako jsou syndrom dráždivého tračníku (IBS), nebo podrážděný žaludek.

Kolagen je důležitou součástí péče o pleť.

TYPY KOLAGENU

Při výběru vhodného kolagenového doplňku stravy musíte vědět, jaký kolagen potřebujete do těla doplnit. Typů kolagenu je totiž velké množství. Zatímco typ I je nejčastější, tvoří strukturní a mechanický vzhled kostí, rohovky, cév a šlach, typ II se nachází především v chrupavkách a je důležitý pro zdraví kloubů a udržení dobré pohyblivosti. Kolagen typu III je obsažen hlavně ve vnitřních orgánech a kůži, je klíčový pro jejich pružnost. Typ IV najdete opět v kůži a také v mikro cévách či bazální membráně, která je součástí buněčných struktur. Je důležitý pro správnou funkci orgánů, jako jsou ledviny, játra a plíce.

JAKÝ KOLAGEN VYBRAT NA PLEŤ A NA KLOUBY 

Pro podporu pohybového aparátu a zlepšení pokožky, elasticity kůže, vlasů a nehtů je ideální volbou kolagen obsahující kombinaci typů I, II a III. Důležitá je také bioaktivita kolagenu. Kolagenové doplňky se získávají zpracováním kolagenu z dobytka, prasat nebo ryb. Během výroby se používají různé typy štěpení, aby se získaly bioaktivní kolagenové peptidy. Tyto malé fragmenty mají zachovanou strukturu trojšroubovice a lidské tělo si je dokáže sestavit do nových kolagenových molekul. Kolagenový hydrolyzát se v těle zpracuje, vytvoří se nový kolagen a využije se tam, kde je potřeba.  

Kolagen typu I je klíčový pro strukturu pleti, pevnost a zdraví vlasů a nehtů. Proto jsou nejlepší kolagenní produkty zaměřené na krásu převážně typu I, ideálně z mořského bioaktivního kolagenu. Ramissio produkty obsahují tento typ kolagenu pro snadnou stravitelnost, účinnost a čistotu zpracování. Pokud řešíte především problémy pohybového aparátu, doporučujeme sáhnout po kolagenu hovězím tzv. bovinním, který mimo jiné také podporuje zdraví střev a dokáže rovněž posílit vlasy a nehty. 

Obecně platí, že tím nejvhodnějším kolagenem na pleť je ten, který je stoprocentně čistý a dobře hydrolyzovaný. Pokud navíc obsahuje látky typu vitamínu C, zvyšuje se jeho vstřebatelnost a využitelnost.

DRUHY KOLAGENU

Hovězí tzv. Bovinní kolagen je prášek bez příchutě vyrobený z hovězí kůže. Obsahuje převážně kolagen typu I a III a je bohatým zdrojem aminokyselin. Je vhodné ho doplňovat, pokud řešíte sníženou pohyblivost, nebo rekonvalescenci po úrazech. 

Mořský kolagen je druh kolagenu získávaný z mořských zdrojů, jako jsou ryby, korýši a jiní mořští živočichové. Jeho výhodou je, že obsahuje převážně kolagen typu I, který je klíčový pro zdravou pokožku, vlasy, nehty i klouby. Mořský kolagen je vysoce kvalitní, protože jeho molekula je menší a snadněji se vstřebává do těla, než kolagen z jiných zdrojů. Díky svým vlastnostem je mořský kolagen oblíbenou přísadou v kosmetických přípravcích a doplňcích stravy zaměřených na podporu krásy a zdraví kloubů.

Mořský kolagen je druh kolagenu získávaný z mořských zdrojů, jako jsou ryby, korýši a jiní mořští živočichové.

KDY A JAKÉ DÁVKY KOLAGENU UŽÍVAT


Obecně platí, že kolagen lze užívat kdykoliv během dne, ať už s jídlem nebo bez něj. Tablety se polykají s vodou, zatímco práškovou formu kolagenu lze rozpustit ve vašem oblíbeném nápoji, jako je džus, nebo voda s citronem. Je také doporučeno zvýšit příjem vitamínu C při užívání kolagenu, protože tento vitamin podporuje přirozenou tvorbu bílkoviny.

 Doporučená denní dávka kolagenu se obvykle pohybuje kolem deseti gramů, ať už se jedná o hydrolyzovaný kolagen, nebo nativní kolagen. Nicméně, pokud máte konkrétní problémy související s nedostatkem kolagenu, je povoleno užít i vyšší množství tohoto proteinu.

PRÉMIOVÝ MOŘSKÝ KOLAGEN RAMISSIO

Doporučujeme doplňovat kolagen díky beauty kolagenům na pleť Rays of Beauty. Můžete se vybrat hned ze tří variant, které všechny obsahují prémiový kolagen z mořských ryb žijících v udržitelných chovech. Jsou zcela bez zápachu a jakékoliv pachuti, naopak vynikají skvělými svěžími příchutěmi, které si zamilujete. Rays Premium kolagen s pomerančovou příchutí. Obohacený o vitamín C a kurkumu. Obě složky zvyšují vstřebatelnost do organismu. Jsou silnými antioxidanty a působí příznivě na imunitu. Kurkuma podporuje hojení a je protizánětlivá. 

Rays anti-age elixír je koktejl 22 prospěšných látek, které pozitivně působí na celý organismus. Kolagen, ceramidy, antioxidanty, kyselina hyaluronová, nebo koenzym Q10. Dodejte pokožce stavební látky, díky kterým může bojovat s nepříznivými vlivy a opět zazářit. Jako jeden z mála na trhu obsahuje komplexní složení, které vyživuje pleť, podporuje vstřebání a účinnost kolagenu a zároveň bojuje proti volným radikálům, které způsobují stárnutí pokožky. První viditelné výsledky můžete pozorovat již po 4 týdnech užívání. Má osvěžující malinovo-citronovou příchuť.

Rays anti-age grep je synergická kolagenová směs s 30 složkami, které zpevní nejen pokožku, ale mají příznivý vliv i na stav vlasů a nehtů. Dokáže zjemnit vrásky, dodat pokožce ztracenou hydrataci, navrátit pružnost. Je obohacený o kyselinu hyaluronovou, ceramidy, l-carnosin, vitamíny, minerály a antioxidanty, abyste s ním dosáhli co nejvýraznějších výsledků. Složení jsme vylepšili o niacin a vitamin H, které napomáhají udržet vlasy a nehty hydratované, pevné a odolné.

Kolagen poskytuje tkáním pevnost, pružnost a strukturální integritu.

ZÁVĚR: Chcete se dozvědět více  informací o Ramissio a kolagenu Rays of Beauty, podívejte se na náš web. Budeme rádi, když nás začnete sledovat na našem Facebooku, nebo Instagramu. Neunikne vám tak žádná zajímavá akce, či novinky.

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Včeliště Lepidus

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více
Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Od Petr Holub

Při příležitosti spuštění nového webu jsme pro vás na našich sociálních sítích vyhlásili soutěž o oblíbený Stymo Protein. Výherci soutěže byly 14. 3. 2024 vyhlášeni...

Číst více