Dlouhověkost a psychická pohoda

Dlouhověkost a psychická pohoda

Každý člověk touží po štěstí, po naplněném životě, a to co nejdéle to jen jde. Známe spoustu doporučení, jak žít zaručeně zdravý život – jako dostatek tekutin, zdravé stravování, kvalitní spánek, pravidelný pohyb… Avšak dovedou nás tyto principy i ke štěstí, pocitu naplnění a vnitřnímu klidu? Život vyžaduje přeci jen trochu více komplexnosti.

JAK ŽÍT ZDRAVÝ A NAPLNĚNÝ ŽIVOT?

Každý člověk touží po štěstí, po naplněném životě, a to co nejdéle to jen jde. Známe spoustu doporučení, jak žít zaručeně zdravý život – jako dostatek tekutin, zdravé stravování, kvalitní spánek, pravidelný pohyb… Avšak dovedou nás tyto principy i ke štěstí, pocitu naplnění a vnitřnímu klidu? Život vyžaduje přeci jen trochu více komplexnosti.

ZDRAVÉ HRANICE

Často slýcháme, že pocit harmonie vychází z rovnováhy mezi tělem a duší, mezi srdcem a rozumem. Mimo jiné úzce souvisí s velmi podstatnou věcí – s naší schopností stanovit si zdravé hranice a schopností říkat ne. Adekvátně vyslovené „ne“ vám umožňuje být k ostatním upřímnější a autentičtější. Jé méně pravděpodobné, že se budete cítit využívaní druhými a současně tak dáváte lidem jasnější představu o tom, jakým věcem přirozeně dáváte přednost. Schopnost říkat ne vám rovněž poskytuje pocit pevnosti a vnitřní síly, díky které je mnohem snadnější udržovat vyvážené vztahy, zbytečně se nestresovat, čím zásadně podporujete své psychické zdraví a dlouhověkost. Jasnost a důvěra při výběru toho, co považujete za správné, má sílu pozitivně změnit způsob, jakým prožíváte život. Říkat ne představuje superdůležitou životní dovednost, pokud si chcete udržet jak zdravou sebehodnotu, tak dostatek prostoru pro lidi, projekty nebo činnosti, na kterých vám skutečně záleží. Schopnost říkat ne vám umožňuje žít více v souladu s vašimi záměry, plány a sny, s vaší osobností, což má blahodárný efekt na celou vaši bytost.

ŘEKNĚTE ŽIVOTU ANO

Kromě situací, které vyžadují, abychom byli schopni říct ne, nastávají také okamžiky, kdy si v hloubi duše přejeme říct ano, ale nemáme dostatek kuráže, naplno si nevěříme a bojíme se vstoupit do neznáma, na neprobádané území. Mnoho z nás má dlouhá léta nějakou vizi, sen a moc touží se po ní vydat, avšak něco v nich jim to nedovoluje. Jenže právě naše neschopnost v těchto chvílích pevně stát za sebou a věřit si, vede akorát k frustraci, neklidu nebo dokonce vzteku. Po něčem toužíme, ale nikdy neuděláme první krok. Naším principem se stane životaprázdné – kdo nic nezkusí, nic nezkazí, avšak také nic nezažije a nikdy neochutná opravdovou pestrost existence. Dodejte si tedy odvahu a důvěřujte tomu, že to dokážete. Anebo neřekneme ano tomu, co nás naplňuje a baví, jen proto, že máme pocit, že na to není čas.

PŘISTUPUJTE K ŽIVOTU POZITIVNĚ

Mnoho výzkumů potvrzuje, že pozitivní přístup k životu podporuje, jak naše fyzické, tak duševní zdraví. Podpořte svůj mindset osvědčenými technikami jako mindfulness, meditací, soundhealingem a dovolte si každodenně alespoň na chvíli vždy udělat prostor na to, co vás skutečně baví a naplňuje. Věřte tomu, že vám poděkují všechny buňky vašeho těla. A spokojené buňky znamenají dlouhověkost. Dokládá to řada výzkumů například z oblasti poměrně nového vědního oboru – epigenetiky. Dlouhověkost totiž není spojena jen s tím, jak se staráme o svou fyzickou schránku, podpoříte ji současně tím, když si v životě dovolíte dělat to, co vás skutečně baví, naplňuje, dělá šťastnými. Pocit naplnění je tím nejlepším klíček ke zdraví a dlouhověkosti. Najděte si činnosti, projekty, koníčky, které vás naplňují životem a radostí a věnujte se jim pravidelně. Celé vaše tělo i psychika budou jásat a vy se tak dožijete spousty let ve zdraví a spokojenosti. Podle nejnovějších studií optimistický pohled ovlivňuje téměř čtvrtinu délky našeho života, a tak není divu, že se optimisticky naladění lidé mohou dožít 90 a více let. Není vám optimismus zcela vlastní? Nevadí. Zkuste si každý den zapsat za co jste vděční a uvidíte, že časem pro vás bude mnohem snadnější pozitivně zvládat situace tím, že prostě nahradíte negativní styl myšlení optimismem.

POZITIVNÍ MYŠLENÍ JE VÍCE NEŽ KONCEPT

Člověk má nad svým stárnutím větší kontrolu, než si většina z nás dokáže představit. Nejnovější výzkumy na poli vědy odhalily existenci telomerů (jedná se o konce chromozomů, opakující se sekvence nekódující DNA, které chrání chromozomy před poškozením a zkracují se při každém dělení buňky), které jsou přímo ovlivňovány naším myšlením. Jak uvedla sama objevitelka telomerů – doktorka Elizabeth Blackburnová: ,,Telomery vám naslouchají, naslouchají vašemu chování, naslouchají vašemu duševnímu rozpoložení.“ Suma sumárum, pozitivní postoj k životu má nesporně kladné dopady na vaše zdraví a skutečně podporuje i délku života.

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Včeliště Lepidus

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více
Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Od Petr Holub

Při příležitosti spuštění nového webu jsme pro vás na našich sociálních sítích vyhlásili soutěž o oblíbený Stymo Protein. Výherci soutěže byly 14. 3. 2024 vyhlášeni...

Číst více