Správná hydratace a její benefity

Správná hydratace a její benefity

Není pochyb o tom, že správná hydratace a její benefity jsou velmi důležitý, zejména pak v letních měsících, kdy je ztráta vody vlivem tepla mnohem větší. A proč je hydratace tak nezbytná? Naše tělo je tvořeno zhruba ze 70 % vodou a ta je tak jednou z nejdůležitějších součástí našeho organismu. Právě proto je její doplňování pro naše zdravé fungování naprosto zásadní. Dokazuje to i fakt, že zatímco bez jídla člověk může přežít až 4 týdny (a podle řady zkušeností i mnohem déle), bez vody je to maximálně týden. Avšak existují i jiné důvody, proč dbát na dostatečnou hydrataci.

Správná hydratace a její benefity

Není pochyb o tom, že je pitný režim velmi důležitý, zejména pak v letních měsících, kdy je ztráta vody vlivem tepla mnohem větší. A proč je hydratace tak nezbytná? Naše tělo je tvořeno zhruba ze 70 % vodou a ta je tak jednou z nejdůležitějších součástí našeho organismu. Právě proto je její doplňování pro naše zdravé fungování naprosto zásadní. Dokazuje to i fakt, že zatímco bez jídla člověk může přežít až 4 týdny (a podle řady zkušeností i mnohem déle), bez vody je to maximálně týden. Avšak existují i jiné důvody, proč dbát na dostatečnou hydrataci.

VLIV PITNÉHO REŽIMU NA TĚLO ANEB SPRÁVNÁ HYDRATACE A JEJÍ BENEFITY

Vypít tekutin (nejlépe čisté vody) bychom měli tolik, kolik využijeme. Vzhledem k tomu, že je lidské tělo tvořeno především z vody, kterou v různých formách během dne vylučujeme, představuje klíčový prvek pro řadu chemických a metabolických procesů. Je důležitá pro termoregulaci, ovlivňuje stav
pokožky (celulitida, vrásky, akné…), ale především odvádí z našeho těla odpadní látky, a současně rozvádí živiny po našem těle.  Jste unaveni? Než sáhnete po některém z energy drinků nebo kávě, zamyslete se nejdřív kolik jste toho vypili. Možná za to může právě špatný pitný režim. Množství hydratace má vliv mimo jiné na hustotu krve. Jednoduše – málo tekutin znamená „hustější“ krev, díky čemuž se živiny nedostávají tam, kam je třeba. Malý příjem tekutin může mít vliv na náš výkon až o 20 %. Je to stejné jako u energetického příjmu, pokud máte málo živin, tělo začne šetřit, a tak to je i s vodou. Tělo začne paradoxně vodu zadržovat a kvůli zavodnění pak vypadáme tlustější.

KOLIK TEKUTIN VYPÍT?

Pít jenom, když máme žízeň, je hloupost stejně jako řídit se tím, že bychom denně měli vypít 2,5 až 3 litry tekutin. Jedná se jen o velmi obecná doporučení, která nezahrnují konkrétní proporce ani životní styl každého individuálně. Existuje určitý vzorec, dle kterého byste se mohli řídit.

  •  vaše hmotnost * 0,033
  • + 0,1 litru na každých 10 g bílkovin, které přijmeme ve stravě
  •  + 1 litr za každou hodinu cvičení
  • + rozdíl v hmotnosti před a po tréninku (0,5 kg> 0,5l)

 

CO SE DĚJE, KDYŽ PIJEME MÁLO?

Nedostatečný pitný režim má na náš organismus obecně negativní vliv. Vzhledem k tomu, že se naše svaly skládají z 60 % z vody, nedostatek hydratace jim nejen nepřidává na kvalitě, ale současně jsou mnohem hůře zásobeny nezbytnými látkami a živinami. Jinými slovy – „pomalá“ krev, pomalé zásobování. Dalším projevem je také celulitida, která postihuje zejména ženy bez ohledu na jejich váhu. Celulitida souvisí mimo jiné s tím, jak dobře pracuje náš lymfatický systém, který ke správnému odvádění odpadních látek potřebuje samozřejmě dostatek vody. Máte problémy se zadržováním vody? Důvodem může být paradoxně to, že své tělo nedostatečně zásobujete vodou, a to ji proto  shromažďuje. Špatný pitný režim nemá negativní vliv jen na naši fyzickou výkonnost, stejně neblaze působí i na tu duševní, protože stejně jako naše svaly, kosti, šlachy, orgány, potřebuje být dobře zásoben i mozek. Pokud málo pijete, můžete se také velice snadno potýkat s bolestmi hlavy, zhoršenou činností oběhového systému, nebo dokonce riskovat zdraví svých ledvin. Existuje řada studijí, které dokazují, že pouhé zvýšení příjmu tekutin zlepšuje příznaky zánětů močových cest, nebo jim dokonce může předcházet. Trpíte na akné, rozšířené póry, mastící se a napjatou pleť. Nejnovější studie dokazují, že mnohem účinnější než hydratační krémy je poctivý pitný režim.

VŠEHO MOC ŠKODÍ, VČETNĚ VODY

Žádný extrém se nevyplácí. Pokud pijete málo, jsou možné následky očividnější, avšak není dobré to přehánět ani opačným způsobem. Náš organismus dokáže za jednu hodinu vyloučit zhruba 1 litr moče. Nechceme-li jej přetěžovat, neměli bychom tedy vypít více jak litr tekutin za hodinu. Mnohé studie doporučují ještě mnohem méně, něco kolem jednoho až dvou šálků za hodinu. Vliv mají samozřejmě podmínky a životní styl. A co se může stát, když pijeme moc? Můžeme negativně ovlivnit náš krevní tlak, přetěžovat ledviny, trpět na bolesti hlavy nebo na otoky. Zlatá střední cesta je jednoduše nejlepší i v oblasti pitného režimu a je dobré vždycky respektovat své individuální potřeby, prostředí nebo fyzickou náročnost našeho životního stylu.

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Včeliště Lepidus

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více
Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Od Petr Holub

Při příležitosti spuštění nového webu jsme pro vás na našich sociálních sítích vyhlásili soutěž o oblíbený Stymo Protein. Výherci soutěže byly 14. 3. 2024 vyhlášeni...

Číst více