Jak se připravit na dovolenou?

Jak se připravit na dovolenou?

Polovina prázdnin je za námi, takže období dovolených je v plném proudu. Mnozí z nás si konečně mohli odpočinout od každodenních povinností a rutiny, změnit prostředí a vydat se do některých ze svých vysněných míst. Avšak odjet jen tak na dovolenou bez přípravy se zpravidla příliš nevyplácí. Spontánní rozhodnutí mají určité kouzlo, avšak před dovolenou doporučujeme se spíše prakticky zamyslet nad tím, co doopravdy budete potřebovat. Jak by měla probíhat příprava na dovolenou?

Jak by měla probíhat příprava na dovolenou?

KAM ZABALIT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ VĚCI?

Ty nejdůležitější věci jako doklady, peníze, léky, lahev s vodou a snack na cesty doporučujeme sbalit do příručního zavazadla. Budete je mít po ruce vždy, když bude potřeba, a nebudete se ve spěchu nervovat s jejich hledáním. Já osobně jsem si oblíbila mít doklady a peníze v malé ledvince, kterou nosím přes prsa a ty nejdůležitější věci tak mám doslova pod nosem. Často mezi mé nejdůležitější věci patří i nabíječka a adaptér, pokud jedu do zahraničí a mám je ráda pořád při ruce.

LÉKY

Snažte se nezapomenout na základní léky a zdravotní potřeby, jako léky proti alergii, bolesti hlavy a v krku, proti průjmu, cestovní nevolnosti a kapky do očí. Vždycky se hodí pamatovat na dezinfekci, zvláště děti pak ocení nepálivou, panthenol, fenistil gel, obvaz a náplasti. Nebudete tak zaskočení, pokud se něco stane, a navíc ne každý z nás ovládá jazyk tak dokonale, aby se jím domluvil i v lékárně nebo u doktora. Mnohé léky jsou také v zahraničí velmi drahé nebo dokonce nedostupné. Základní lékárničku ocení každá maminka. Může se tak cítit lépe, pokud se její dítě zraní třeba o ostrý kámen nebo ho štípne vosa a ona jej může hned ošetřit zejména, pokud se nachází daleko od civilizace. A nakonec, pokud se vydáváte do exotické destinace, poraďte se svým lékařem ohledně očkování.

CHYTRÉ APLIKACE NA CESTY

Pokud i vy každoročně váháte, co všechno vzít s sebou na cesty a máte přímo panický strach, že něco zapomenete, vyzkoušejte aplikaci PackPoint, která vám podle toho, kam jedete a co tam chcete dělat, poradí, co si přibalit do zavazadel. Pokud vyrážíte na dovolenou a řešíte ubytování, určitě se vám bude hodit aplikace Booking.com. Díky ní si můžete vybrat z rozličných lokalit v cílové destinaci hotel nebo pokoj u někoho v bytě či domě. Velmi podobně fungují i další služby jako třeba Airbnb. V Asii je pak velmi oblíbená obdobná aplikace Agoda, která postupně rozšířila svoje působení i v ostatních částech světa. V zahraničí možná budete potřebovat digitálně směnit koruny za měnu země, kam máte namířeno. Služba Revolut nabízí velmi výhodné směnné kurzy, vysokou stabilitu i rychlost služeb (peníze můžete směnit klidně při čekání ve frontě v obchodě). K registraci rovnou dostanete také fyzickou platební kartu, případně můžete využít jen tu virtuální a zapojit ji do platební aplikace. V zahraničí pak bezpochyby oceníte aplikaci, která vám přeloží cizí jazyk. Osobně nejčastěji používám Google Překladač, který kromě běžného překladu slovíček nabízí v porovnání s jinými appkami stejného typu také vyšší úroveň překladu a má spoustu dalších vychytávek: překlad na základě obrázku, záběru fotoaparátem v reálném čase, zvukového záznamu a hlasu. Po stáhnutí jednotlivých slovníků Google Translate funguje i offline. Pokud cestujete na dovolenou autem, neváhejte vyzkoušet Waze. Oblíbený je zejména kvůli schopnosti nahlašovat nenadálé události na silnici v reálném čase. Ostatní řidiči vás tak mohou upozornit na kolony, autonehody, opravy na silnici nebo i policejní hlídky. Mezi povedené aplikace patří i předinstalované aplikace jako Mapy Google nebo Apple Map.

OCHRANA PŘED SLUNCEM

Všichni si většinou chceme slunce užít co nejvíce, avšak buďte opatrní s opalováním, ať už na pláži, u rybníka nebo i při dlouhém vystavování např. během pěší turistiky. A rozhodně nezapomeňte na opalovací krém s minimálně SPF 30 a na obličeji použijte SPF 50. Neježe se ochráníte před vráskami, vysušenou kůži a olupováním kůže, ale především předejdete i mnohem nebezpečnějším následkům jako rakovině kůže. Nezapomeňte si namazat i uši a nárty, které jsou ke spálení extrémně náchylné. Opalovací krém reaplikujte každé dvě hodiny. Pro děti se dají koupit i krémy na citlivou pokožku nebo proti sluneční alergii. Určitě si dávejte také pozor na to, jestli vám nesvítí příliš dlouho sluníčko na hlavu. Následná nevolnost vám určitě radost neudělá. Chraňte se, jak to jde a vyberte si dle vašich preferencí pokrývku hlavy. Někomu vyhovuje kšiltovka, dalšímu rybářský klobouček (bucket hat) a ženy rády volí větší klobouky, které chrání temeno a vršek ramen. Dětem můžete pokrývku namočit do vody, aby byla stále trochu studená. Díky tomu zamezíte kritickému přehřátí.

PEČUJTE O SVOU POKOŽKU PEČLIVĚ I NA DOVOLENÉ

Pokožka vyžaduje neustálou péči, nejen když jsme doma, kde mnohem snadněji dodržujeme své každodenní rituály. Na dovolenou sice jezdíme, abychom si odpočinuli od rutiny, avšak zrovna pečující rituály doporučujeme dodržovat i na dovolené, ať už se jedná o pohyb nebo doplňování důležitých látek pečujících o naše tělo. Na letní dovolené se vystavujeme zejména slunci, a právě UV záření poškozuje kolagenová vlákna a vysušuje pleť. V létě je proto vhodné dbát na dostatečnou ochranu a vyživení pleti také zevnitř. V takovém případě je pravidelná konzumace rybího kolagenu pro pokožku doslova požehnáním. Rays kolagen i tedy můžete díky praktickému balení vzít i sebou na cesty a zajistit své pleti hydrataci a zářivé zdraví, ať jste kdekoliv.

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Včeliště Lepidus

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více
Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Od Petr Holub

Při příležitosti spuštění nového webu jsme pro vás na našich sociálních sítích vyhlásili soutěž o oblíbený Stymo Protein. Výherci soutěže byly 14. 3. 2024 vyhlášeni...

Číst více