Vliv životního stylu na pleť

Vliv životního stylu na pleť

Krásnou a zdravou pleť touží mít snad každý. Avšak řada žen dělá v této oblasti mnoho chyb, které jim nepřináší pokožku jako vidíme na sociálních sítích. Vliv životního stylu na pleť je obrovský. A bohužel neexistuje žádné zázračné zaříkávadlo, které by to udělalo za vás. Ano, pokud o sebe nepečujete, projeví se dříve či později také na vaší pokožce – na její záři, tónu, pevnosti, jemnosti a zdraví. Je pravdou, že nádhernou pleť si vykouzlíte na Instagramu během několika málo vteřin díky filtru, ale přiznejme si, že naše životy nekončí hranicemi našeho mobilního telefonu. 

Na krásu a zdraví naší pleti nemá vliv pouze samotná péče a genetika, ale také náš celkový životní styl – jinými slovy, jídlo, které si vybíráme, to, kolik času věnujeme pohybu, kvalita našeho spánku, míra stresu, kterému se vystavujeme a naše každodenní rituály.

Vliv životního stylu na pleť

STRAVA – PŮL ÚSPĚCHU ZDRAVÉ PLETI

Jsme to, co jíme. Tradiční systémy jako ajurvéda a čínská medicína mají na ideálním sestavování jídel vystavěný celý koncept. Pravdou je, že naučit Čechy jíst zdravě byl dlouhá léta docela oříšek. Kvalitě potravin a jejich výběru jsme nepřikládali význam, i když právě ty hrají obrovskou roli v rámci celého našeho těla a kvality pokožky nevyjímaje. Pokud chcete svému tělu zajistit dostatečnou výživu, je potřeba se soustředit na dostatečný příjem vitamínu C, E a dalších antioxidantů, které účinně svádí boj s volnými radikály. Potraviny bohaté na vitamíny a antioxidanty a také minerály jako zinek a selen dokážou zvrátit známky stárnutí, včetně vrásek a pigmentových skvrn, ať už způsobených sluncem nebo hormonálně. Nezapomínejte ani na potraviny bohaté na komplex vitamínu B, a pokud to jde, nevyhýbejte se zcela živočišným produktům, jako jsou vejce, ryby a mořské plody. Krásnou pleť lze mít i bez nich, jen je potřeba si bedlivěji hlídat pestrost stravy, neboť zejména vegani mají obvykle nedostatek vitamínu B12. Kromě ovoce, zeleniny a ryb si vybírejte potraviny s komplexními sacharidy (celozrnné výrobky) a zdravými bílkovinami. A pokud vás trápí akné, tak zapomeňte raději na mléčné výrobky. Zdraví našeho organismu leží zejména ve střevech, takže si dopřávejte i fermentované potraviny jako kimči či pickles, které obsahují velké množství vitamínů, minerálů, enzymů a probiotik a díky tomu pomáhají budovat silnou imunitu, která se odráží i na kvalitě naší pleti.

LEPŠÍ JE TO BEZ KÁVY, ALKOHOLU A KOUŘENÍ

Káva může mít spoustu zdravotních benefitů, však kromě vlivu na náš nervový systém, který není mimochodem vždy jen pozitivní, také odvodňuje organismus a díky tomu může mít negativní vliv na hydrataci naší pleti. Pokud káva patří neodmyslitelně do vašeho života, tak to s ní alespoň nepřehánějte a vždy dbejte na dostatečný pitný režim. Rovněž příliš mnoho alkoholu škodí tělu i pokožce. Alkohol je diuretikum, které pomáhá odvodňovat organismus. Ztráta vody přitom může vést k suché pokožce, zároveň ale i k rozšíření krevních cév, které způsobují zarudlý nos a tváře. V průběhu času se navíc mohou tyto cévy trvale poškodit a vyvolat vzplanutí růžovky. Kouření může za vznik vrásek již u dvacetiletých. Snižuje totiž prokrvení pokožky a přispívá k odbourávání kolagenu, což vede ke vzniku vrásek. Škody způsobené kouřením jsou přitom nevratné. Skoncováním s kouřením nicméně můžete další poškozování pleti zastavit.

POHYB

Pohyb prospívá každé buňce našeho těla, včetně našeho největšího orgánu, tedy kůže. Každý pohyb zlepšuje krevní oběh a pomáhá i s výživou pleti. Lepší průtok krve přináší více kyslíku, živin a pomáhá pokožce produkovat kolagen, který je tou nejlepší prevencí stárnutí pleti a vzniku vrásek. Snažte se zařadit pohyb do svého života každý den. I kdyby mělo jít jen o rychlejší chůzi, váš organismus to ocení. Nejsme totiž přirozeně stavěni na dlouhé hodiny strávené jen v sedě. Pamatujte také na pravidelné čištění pleti, neboť při cvičení se přirozeně více potíme a takhle preventivně předejdete ucpání pórů.

DOSTATEK SPÁNKU

Často zapomínáme na spánek, který je pro zdraví a krásu naší pleti nepostradatelným pomocníkem. Během spánku dochází k nejhlubší regeneraci celého našeho organismu. Uvolňuje se mnoho blahodárných hormonů. Věnujte spánku cca 7-8 hodin spánku a vaše pleť vám poděkuje. Záleží také na tom, jak spíte. Pravidelný spánek v poloze, kdy si opíráte obličej o polštář, a to téměř po celou noc, zvyšuje riziko tvorby vrásek. Spánek na břiše navíc zvyšuje pravděpodobnost tvorby váčků pod očima.

ODPOČÍVEJTE

Dopřejte si také pravidelný odpočinek. Tělo, pokožka a naše psychika neregenerují jen během spánku. Pokud se cítíte přetažení, dejte si pohov. Nesnažte se všem zavděčit za cenu vyčerpání. Dlouhodobý stres je velmi rizikový faktor, který dokáže v našem životě nadělat pěknou neplechu. Naučte se tedy odpočívat také pasivně, naslouchat svému tělu a uposlechnout signály, kdy vám říká, že už má dost. Ponořte se do knížky, pusťte si příjemnou hudbu, nebo pohodový film a vypněte. Tělo, psychika i pleť se vám odvděčí a vy budete zářit.

PŘIROZENÉ STÁRNUTÍ, HYDRATACE A RITUÁLY

S věkem tělo již neprodukuje tolik kolagenu a elastinu, kvůli tomu dochází ke ztrátě elasticity a pokožka obecně začíná slábnout. Pleťové buňky se už navíc nevytvářejí tak rychle, jak tomu bylo dříve. Kromě výše uvedených rad, je nezbytné pokožku maximálně hydratovat, a tak nezapomínejte na dostatečný pitný režim, a pokud chcete boj s časem podpořit skutečně vážně a svědomitě a dát své pokožce tu nejlepší péči, najděte si během dne čas na svůj pravidelný rituál s kolagenem Rays Anti-Age nebo Premium kolagen.

 

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Včeliště Lepidus

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více
Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Vyhrajte nutričně vyváženou stravu v podobě oblíbeného Stymo Proteinu

Od Petr Holub

Při příležitosti spuštění nového webu jsme pro vás na našich sociálních sítích vyhlásili soutěž o oblíbený Stymo Protein. Výherci soutěže byly 14. 3. 2024 vyhlášeni...

Číst více